Cords 2010.04.15. 14:13

Mándly Péter

Jézus konkrétan elmondta: Vedd fel a stoppost!

 

Ugyanolyan csípős a januári hideg, hiába nem járnak sem a buszok, sem a villamosok Budapest utcáin. Fél kettő van, és az észak-pesti panelrengetegből kellene eljutnom a budai hegyek lábáig – tömegközlekedés híján stoppal. Szándékosan nem mondtam, hány óra körül érkezem, Isten tudja, mikorra jutok át a város másik felébe – és bizony Isten lehet, hogy tényleg tudja, de erről majd az egyik fuvarozóm mesél még később.

Villámgyorsan felvesz „Pesthidegkút” feliratú táblámmal egy kisteherautó. Sofőrjét a sztrájk kapcsán elfogja a nosztalgia: „A taxisblokád idején is volt ilyen, hogy szedjük fel egymást, pedig az nem ma volt.” A jókedélyű úriember csupán Újpest szívéig tudott elvinni. Kezdő stopposok szerencséje. Úgy tűnik, csak az elején jött ki a lépés, most pedig itt a fekete leves.

Aztán fordul a szerencse, a második autóval Angyalföldig jutok, sőt, alkalmi söfőröm még azt is felajánlja,  - ha másfél óra múlva is itt állok még - hogy elvisz, mert akkor megy hazafelé. Mégiscsak van szolidaritás a földön – gondolom magamban.  A következő vezető azonban már kissé ódzkodik, hogy bármelyik stoppost felvegye. Az, hogy csak úgy beálljon egy megállóba, ahol tucatnyian várnak szerinte „gáz”, közben zavartan vigyorog. „Integessenek.” – nála ez a kulcs. Még jó, hogy látványosan kalimpáltam, mert egészen a Budagyöngyéig lehettem az utasa, így röpke másfél óra elteltével már a táv nagyrészén túl is vagyok.

Lassan faragok a kilométerekből, ez itt már Hüvösvölgy határa, és különleges söfőrrel hoz össze az ég. Kiderül, hogy a fiatalember kifejezetten segítőkész volt a mai sztrájknapon, ha stopposokról volt szó, és azt is hozzáteszi, hogy az emberek reakciója leginkább az, hogy ma egyre kevesebben segítenek így a másikon. És ez miért fontos? Azért, mert „a Biblia megjövendölte”, hogy ezekben a napokban felértékelődik az emberek közötti jószándék. „Jézus konkrétan elmondta, hogy meghidegül az emberekben a szeretet... és ezt Pál apostol is konkrétan megírta.”

Két és fél óra, huszonhét kilométer és fél tucat autós. De itt vagyok Pesthidegkúton, és Jézus szavai sem vesztek el a semmiben. Nem is olyan rossz mérleg, ahhoz képest, hogy nem járnak a buszok.

A bejegyzés trackback címe:

https://kispofak.blog.hu/api/trackback/id/tr41923486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása