Cords 2010.04.15. 14:22

Guáth Klaudia

Az Koliba tulajdonos újságíró tanonc

Az általános iskolát Mátraszentimrén végezte, majd katolikus középiskolába járt, most jogot tanul az egyetemen, mellette, pedig újságírást OKJ képzésen. Az élete bizonyos időközönként mindig változott, de egy biztos pont mindig volt és lesz: az étterem. 

- Legelőször hat éves koromban segítettem be, akkor a mosogató mögé álltam, aztán néha kivittem a számlát a vendégeknek – idézi föl az egykori pillanatot Odler Norbert.

 Az éttermet Norbi szülei építették és üzemeltették. Viszont az ötlet hogy megnyissák nem jött egyik napról a másikra. „Apukám fodrászként kezdte, de amikor tönkrement az épület, ahol a szalon volt, felszolgálóként kezdett dolgozni a vendéglátó iparban.” Eközben jött a saját étterem terve.

- A nyitás előtt, a szüleim Szlovákiába utaztak a rokonainkhoz, majd több éttermet is végigjártak, tapasztalatot gyűjtöttek a szlovák konyha íz világáról és megszerezték a jellegzetes recepteket-.  

A tapasztalatgyűjtés, pedig meghozta gyümölcsét. Miután megnyitott a Koliba* széles vendégköre alakult ki. Így a teltház nem egyszer okozott meglepetést Norbinak.

-Egyszer nyár végén már délután hatkor be kellett zárni, mert a nap folyamán lassacskán mindenből kifogytunk, aznap elfogyott kétszáz adag bableves. De olyan is volt, hogy egy egész nyarat a haverommal ketten dolgoztunk végig, mert apukám lebetegedett. Az egész szezont Lacival vittük végig, 14 asztalt kellett kiszolgálnunk, 14 évesen-. Norbi szerint az ilyen kaland összekovácsolja az embereket, ők például azóta is jó barátok.

Ezt a kis kalandot Norbi még általános iskolás évei környékén élte át. Az iskoláról nem sok szó esett köztünk, de amit elmondott az éppen elég volt ahhoz hogy leessen az állam. Mivel Norbi elmesélte hogy ez az iskola igencsak kis létszámmal működött, így például az ő osztályába mindössze két gyerek járt rajta kívül.

Az étterem teljes egészében családi vállalkozás. A főszakács szerepét Norbi nagybátya tölti be. Mellette dolgozik Norbi testvére is, aki szakács, cukrász, felszolgáló végzettséggel büszkélkedik. Arra hogy miért ilyen családi a légkör Norbi meg is adja a magyarázatot:  „Csak úgy lehet jól éttermet vezetni, ha az ember szívből csinálja.”

Ez a család pedig szívből csinálja. Norbi édesanyja egy időben például hajnali hatkor a Sztrapacskával kezdett az étteremben, a kanalat pedig nagyjából  éjfélkor tette le. Viszont ez az élet egészségügyileg megterhelő, ezért ma már több az alkalmazott így nem hárul minden munka a családra. -Nem minden a pénz-, érvel Norbi.

A fiú  középiskolás  évei alatt, ritkábban jutott el az étterembe, de amikor hazaért első útja oda vezetett ahol addigra édesanyja jóvoltából már kedvenc ételei várták. Ez mindig felüdülés volt  a kollégiumi koszt után. Hiszen aki kollégista az tudja hogy a koleszos kaja sosem elég jó és sosem elég. Így Norbiék is gyakran „kuncsorogtak” a konyhás néniktől egy kis plusz harapnivalót.

-Az étterem alig tíz méterre van a háztól, ezért amikor az egyik vendégünk megdicsérte apukámnak a Sztrapacskát ő hazaugrott és egy tábla szalonnával jött vissza, amit a vendégnek adott. Viszont néha stresszes helyzetek is adódnak.  Egyszer annyian voltak hogy, a vendégek odakint álltak, és várták hogy legyen szabad helyünk, de az egyik várakozónak elfogyott a türelme és elkezdett reklamálni aztán kifelé menet berúgta a mellékhelyiség ajtaját, utána mentünk de már nem értük utol-. Meséli Norbi vendégkergetési kalandot.

Persze Mátraszentimrén adódhatnak váratlan, vagy  akár éles helyzetek az élet akkor sem áll meg. Sőt az egykor hat éves kisfiú, már 22 éves. Alapított egy Kft-t a bátyjával, és közösen viszik tovább a már sok embert látott éttermet. Ebben a szakmai részt Norbi bátyja, a jogit pedig Norbi képviseli, így sok hasznát veszi a jogi egyetemnek. Az újságírás, pedig amit a jog mellett tanul megszínesíti az életét a száraz jogi tananyag mellett. Norbit ugyanis a sport újságírás is érdekli, ezért jelentkezett az OKJ képzésre. Majd meglátjuk hogy híres sport tudósíróként vagy elismert étteremtulajdonosként hallunk róla legközelebb.  

Koliba: A csárda szlovák megfelelője

A bejegyzés trackback címe:

https://kispofak.blog.hu/api/trackback/id/tr541923521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása