Időkérés

 

Mit tehet egy éhes diák, ha nincs büfé az épületben, ahol tanul? Lerághatja a körmeit az izgalomtól, avagy a pad sarkát, netán a füzetét unalmában és kétségbeesésében, de egyikkel sem fog jóllakni. Lássuk, mi is lehet a megoldás. Nem árt, ha felmérjük, milyen is ez az épület, ahol az érintett diákok tanulnak. Ez itt a magyarországi jezsuita rend egyik fő szellemi műhelye, a Párbeszéd Háza. Kérdés, volt-e a büfé egyáltalán párbeszéd tárgya az iskolavezetés és az épület tulajdonosa(i) között, vagy a diákok között? Ahogy elnéztem, a Minerva Szakközépiskolán kívül több másik intézmény is helyet kapott az épületben, hogy milyen bérleti viszonyok mellett, az már más kérdés. Miért nem fér hát el még egy partner: egy büfés?

Az épület belső rendezését és stílusát figyelve valóban „oda nem illőnek” tűnne egy ilyen bódé, de véleményem szerint ez magában még nem lehet kizáró ok. Az inkább gondot okoz, hogy nehéz lenne „közművesíteni”, és a befektetés sem érné meg az üzemeltetőnek, tekintve, hogy a saját volt középiskolám közel 800 tanulója mellett működött jól egy büfé (igaz, hogy az nyolcosztályos gimnáziummal együtt működött), de ennek talán egy ötöde jár ebbe az épületbe.

Én javasolnék egy alternatívát. Az iskola meglehetősen jó fekvésű, a környéken több abc, kávézó, teaház, étkezde található. Az iskola felnőttképzést nyújt, ha felnőttnek tekinti a hallgatókat, úgy gondolom, azon az állásponton van, hogy mindenki oldja meg a saját étkeztetését. Rendben, kérem, semmi akadálya. Azaz, dehogy nincs. Húsz perces ebédszünet? Nem gondolhatja komolyan bárki, hogy ennyi idő alatt el lehet kényelmesen menni valahova enni, vagy ételt venni.  Újra a saját példám: középiskola – 30 perces nagyszünet, főiskola – 45 perces nagyszünet, pedig ott eleve volt büfé. És ez nem csak a diákok szünete, hanem a tanároké is. Szerintem érdemes lenne megfontolni.

Talán nem is járna annyi gonddal, mint betelepíteni az épületbe egy büfét, de ha már az nem megy, keressünk más megoldást. Arról van szó, hogy ne kelljen a füzetemet rágnom, vagy cikáznom az oszlopok között, hogy két zsömlét, és néhány szelet parizert lóbálva épp visszaérhessek órakezdésre, azzal szembesülve, hogy még mindig csak hozzávalóim vannak, és még enni is szeretnék. Csak időt szeretnék kérni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kispofak.blog.hu/api/trackback/id/tr991517391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsingiLing 2009.11.11. 19:55:38

Nekem ez az egyik kedvencem:) Szerintem nagy ötletes és nagyon tetszik a megfogalmazása. Szerintem igényes. Grat, grat.

Lovas Krisztina · http://suwun.deviantart.com/ 2009.11.11. 23:03:14

Szintén csak gratulálni tudok. Egyéni megoldást találtál a problémára, talán még be is válhat. ;)

mmelinda 2009.11.11. 23:33:03

Valóban, ötletes ez a nagyszünet dolog. Amit valószínűleg a 3. órablokk utánra lehetne tenni, 12:30-ra. Ez persze akkor gáz, amikor csak a 4. órára megyünk :D Jajj,most esik le, akkor az is később kezdődne, és eltolódna az egész nap és... nem, ez lehet mégsem olyan jó ötlet... De Peti, ne csüggedj, jó voltál! ;)

ahaélmények 2009.11.17. 08:47:27

Jó volt tényleg! Élvezetes volt, és van egy saját stílusod, ami teljesen átjön, és nagyon a sajátod. de egy valamibe hadd kössek bele. Sokj hozzá a 20 perces ebédszünethez. Én, és akik még dolgozunk, tudjuk, hogy a legtöbb helyen 20 perces ( sajnos) a kajaszünet, és ez alatt kell kimenned vásárolni, végig állni a sort, és menet közben befalni amit vettél, ha csak nem otthonról hozol valamit.... egészségtelen, de ez van. Van olyan hely, ahonnan kivágnak, ha csak 1 perccel is tovább maradsz kinn kajaszüneten....
süti beállítások módosítása