A legzöldebb város

Évszaknak azt a jelenséget nevezzük, amely évente ismétlődik és rendszeresen ismétlődő jellemzőkkel rendelkeznek és ezáltal jól elkülöníthetőek más tipikus jellemzőkkel leírható időjárási időszakoktól. Mérsékelt égövön (mint például Magyarországon) négy évszakot, tavasz, nyár ősz, tél különböztetünk meg. Tanultuk általános iskolában a környezetismeret órákon.

A 2009-es koppenhágai Klímakonferencia egyik napi pontja lehetett volna a tankönyvek átírása. Hiszen a jövőbelátás nem túl kecsegtető. A szennyezés egyre nagyobb, a klímaváltozás egyre veszélyeztetettebb. Az évszakokat már lassan nem lehet elkülöníteni egymástól. Persze, lehet környezettudatosan élni, bár ahhoz nem elég az elhatározás, pénz is kell hozzá. A fejlett országoknak erre meg is van a költségvetésük, ám a fejlődő országok nagy része ezt még nem engedheti meg magának.

Koppenhága lett a legzöldebb város, megelőzve Stockholmot és Oslót. Nézzük milyen körülmények között zajlott le a klímacsúcs a legzöldebb városban. A résztvevők nem kaptak az ilyenkor szokásos emléktárgyakból, így a megmaradt pénzből ösztöndíjat osztanak majd ki. A nyertesek a dán egyetemen klímatanulmányt folytathatnak. A konferencia helyszínén LED izzókat használnak, ezzel 80-90 %kal több energiát spórolnak meg. Ivóvizet mindenki ingyen ihatott (ráadásul naponta ellenőrzött minőségűt!), a hulladékot szelektíven gyűjtik, az éttermek nagy részében az ételek italok 60-65 %-a garantáltan biotermék...

Rengeteg pénz, mind a termelőknek, mind a fogyasztóknak.

Hiába vannak kezdeményezések, ez még nem elég. Magyarországon is próbálják az emberekkel elsajátíttatni a szelektív hulladékgyűjtést, egyre több itthon a biotermék, de ez még mindig kevés! Az, hogy télen nem látunk havat, novemberben van a vénasszonyok nyara és húsvétkor még télikabátban járunk nem a fent említett dolgoktól függ, sokkal összetettebb, melyhez rengeteg változás kell, ahhoz meg tömérdek pénz.

A konferencia helyszínén tüntetőknek teljesen igazuk volt, hiszen ha arra dollármilliókat költenek, hogy megmentsék a bankokat, igazán nem kellene sajnálni az éghajlatváltozás által leginkább sújtott szegény országoktól sem a milliókat. Hiszen a Földre még szükségünk van!

A bejegyzés trackback címe:

https://kispofak.blog.hu/api/trackback/id/tr31636979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása