Cords 2009.12.19. 12:09

Gál Tamás - Klíma

Klíma (N)agymosás!  
 
A klímaváltozást sokan sok féle képen értelmezik. De úgy tűnik, a világ két pólusú marad ebben a kérdésben. A tudósok egyik része úgy véli, hogy a klímaváltozás természetes folyamat és „sok millió” évente meg KELL ismétlődnie. A másik fele meg úgy vélekedik, hogy az ökoszisztéma változást az ember hozza létre.
 

Nos, igazából mindkét félnek igaza lehet. Egyrészt abból a szempontból mert, halljuk és látjuk akár száz vagy ötven éves meleg vagy hideg rekordok dőlnek meg. Tehát régen is volt nyáron hideg és télen szokásosnál melegebb. Másrészt sokkal lassabban kéne az egésznek történnie. Nem kéne, hogy az évszakok eltűnjenek (lásd: Ősz) vagy kicsit arrébb csússzanak, mint a tél. Ezért vagy ennek lassítása érdekében gyűltek össze a fejlődő országok vezetői más néven a G77.  
 
A Koppenhágában megszervezett találkozó nagy média port kavart és kavar jelenleg is. Rengeteg ellentüntető és az ellentüntetők ellen tüntető ember jött el a Dánok fővárosába. A találkozó célja a káros anyagok kibocsájtásának csökkentése, az 1990-es állapothoz képest minimum 50%-kal. A vezetők ironikusan magángépekkel és benzinzabáló monstrum limuzinokkal érkeztek a helyszínre. A Föld Barátai Szervezetének elnöke abszurdnak és komolytalanak tartotta ezek után a gyűlést, ha még erre se tudtak figyelni a G77 vezetői. „Példát kéne mutatniuk mindenki előtt és hírnőként járniuk a világban a környezet romlás ellen” – nyilatkozta. A tüntetők stílusosan kihaló félben vagy már kihalt állat jellmezekben várták a vezetőket. Így kezdte meg a klíma konferencia a gyűlést a koppenhágai komplexumban. Sajnos a tárgyalások egyelőre eredménytelenek tűntek, de nincs veszve még semmi.
 

A másik nagy kérdés, hogy az Obama-kormány által vezetett Amerikai Egyesült Államoknak végre sikerül-e egy olyan klímaegyezményt elfogadniuk, amiben ők is csökkentik a káros anyag kibocsájtást. A kaliforniai kormányzó Arnold Schwarznegger szerint Amerikának példát kéne mutatnia a többi ország előtt és elsőként aláírni az estleges új szerződést. Az igazság azonban a gazdasággal és a pénzzel hozható kapcsolatba. Az USA fejlett nehéziparral és rengeteg gyárral rendelkezik. És ha esetlegesen aláírná az új klímaegyezményt ezeknek a gyáraknak a teljesítményén csökkentenie kéne, ami azt jelentené, hogy  a nagyobb cégek kitelepítenék a gyárakat olyan országokba ahol a káros anyag kibocsájtás még nem szabályozott. Ott lehet bajban a Barack kormány, hogy a Dán Klíma Egyezmény pontosan a nem szabályozott országokat hívta el, így lassan de biztosan a világ legnagyobb káros anyagát a levegőbe juttató USA is felkerülhet egy Kiotóihoz hasonló egyezmény papírjára.  
 
Persze még semmi sem lefutott fontos kéne, hogy legyen minden ország számára a föld tisztasága. A klíma egyezménnyel talán egy apró lépéssel az emberiség hatalmas ugrásra kényszerítheti az embereket!

A bejegyzés trackback címe:

https://kispofak.blog.hu/api/trackback/id/tr331608707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása